2017 – Země vynálezů

2017 – Země vynálezů

Tábor vynálezů

 

Na konci července jsme se dopravili do Země vynálezů. Zprvu se nám místo jevilo jako obyčejný stanový tábor, ale hned ráno jsme zjistili, že tomu tak není. V budově zvané M.A.S.H. jsme objevili obrovský bílý stroj, ze kterého se vyklubal stroj času, který nás každý den přenášel do roku, ve kterém byl objeven nějaký vynález. Stroj však nefungoval sám od sebe, museli jsme ho vždy spustit svými oddílovými pokřiky. A tak jsme se dostali do doby pravěku, starověkého Řecka nebo do časů egyptských faraonů. Každý den byl věnován jednomu vynálezu.

 

Celý den se hrály hry na toto téma a oddíl, který v nich získal nejvíce bodů, obdržel večer k tomuto vynálezu patent. Po celou dobu tábora se objevovaly i tzv. náhodné patenty. Tady nešlo ani tolik o šikovnost a znalosti, jako o štěstí. Pořadí oddílů na konci tábora určil počet získaných patentů.

 

Zároveň probíhala i soutěž jednotlivců. Každý mohl získat během soutěží body (jejich součet nám na konci tábora určil vítěze) i drobné odměny. Počasí nám celou dobu přálo, proto jsme téměř každé odpoledne věnovali čas i koupání v rybníku nebo vodním hrátkám na plachtě. Nechyběl ani celodenní výlet, plavba na raftu a kánoi nebo noční bokovka a přespání v lese pod přístřešky, které jsme si sami postavili.

 

Dokonce nás navštívil i skutečný vědec, který vlastní opravdový patent. Ten nám přivezl ukázat. Zjistili jsme, že není vůbec tak pěkný a obrázkový, jak ty naše táborové :-). Když se přiblížil poslední večer, bylo nám smutno, že krásné dva týdny končí. U táboráku jsme si rozdali diplomy a odměny, zazpívali písničky za doprovodu kytar, opekli buřtíky a začali se těšit na rodiče. A také na příští prázdniny, kdy se opět sejdeme.